Maandag 13 maart hebben we deze opdracht gemaakt in de tekenles.
Je neemt een klein voorwerp en tekent dat 6x in 6 verschillende technieken. We weten natuurlijk allemaal wel dat je een voorwerp beter leert kennen als je het meerdere keren natekent, maar dan stuit je toch al gauw op innerlijke weerstand. Herhalen is niet leuk..... Maar als je de tekening telkens vanuit een ander oogpunt en met een andere techniek maakt dan is het geen saaie herhaal oefening meer. Ook ben je direct bezig met het vormen van een compositie, omdat de 6 tekeningen op 1 vel getekend worden. Groter of kleiner, dat maakt niet uit. Ik vind het zelf steeds weer een verassing wat er ontstaat uit deze opdracht.
De olifant in potlood is de eerste tekening en dat kan je zien ook. Deze is wat houteriger dan de anderen. Dat bewijst dat het ook echt werkt om de tekening meerdere keren te tekenen. Het onderwerp gaat "in je vingers" zitten en het gaat steeds makkelijker.
Omdat hier gekozen is voor een diertje gaat de tekening een soort van verhaaltje vormen als ze er alle 6 op staan. Er zijn veel leermomenten in deze opdracht:
1 Herhaling zorgt er voor dat je het onderwerp beter leert kennen, vooral de verhoudingen.
2 De verschillende technieken worden verkent.
1 potlood
2 houtskool
3 pastelkrijt
4 Oost-Indische inkt
5 kleurpotlood
6 Conté
3 Je werkt met licht en schaduw en dat moet in de verschillende technieken anders opgelost worden.
4 Je bent bezig met het opzetten van een compositie.