workshops in het Westlands museum

Afgelopen zondag was er een workshop botanisch tekenen in het Westlands museum. Deze keer mocht ik dit weer begeleiden. Het is altijd een verrassing welke mensen hier op inschrijven. Van tevoren deden we even een klein voorstel rondje met de vraag om te vertellen wat je al eerder aan tekenen en schilderen gedaan hebt. En gelukkig zijn de deelnemers zo divers in ervaring dat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen omdat er te weinig of misschien ook wel teveel ervaring zou zijn. Er is ruimte voor alle niveaus.

Nadat het kopje koffie of thee opgedronken was zijn we naar de tentoonstelling van Anita Walsmit-Sachs gegaan om te kijken hoe zij de botanische tekeningen maakt. Zij is een wetenschappelijk botanisch tekenaar en maakt werk van een hoog niveau in schitterende composities.

Botanisch tekenen kan echter op verschillende niveaus aangepakt worden. In deze les gaan we het op een iets eenvoudiger manier doen.  

Eerst schetsen we de bloem die je uitgekozen hebt met potlood. En daarna gaan we met gewone kleurpotloden aan de slag om de bloemen en bladeren in te kleuren. Zelfs met gewone kleurpotloden kan je prachtige resultaten bereiken als je maar meerdere lagen kleur over elkaar heen zet. In het voorbeeld dat ik maakte zie je de volgorde van de 6 lagen die ik nodig had om de bladeren in te kleuren.

Nog even en dan start de Westlandse atelierroute op 6 &7 mei.

Klik hier voor de routekaart    Via de link hiernaast kom je bij alle informatie over de Westlandse atelierroute. Handig om op te slaan voor het moment dat je op de fiets stapt om de route langs te gaan. Bij alle locaties liggen ook gedrukte flyers, maar die kunnen op een gegeven moment op zijn. Mijn schilderijen hangen bij Chris van Waes in Poeldijk en ik ben er zelf bij om informatie te kunnen geven over het proces, de technieken het inlijsten en de prijs van de werken.

Een inspirerende tekenles

Maandag 13 maart hebben we deze opdracht gemaakt in de tekenles.

Je neemt een klein voorwerp en tekent dat 6x in 6 verschillende technieken. We weten natuurlijk allemaal wel dat je een voorwerp beter leert kennen als je het meerdere keren natekent, maar dan stuit je toch al gauw op innerlijke weerstand. Herhalen is niet leuk..... Maar als je de tekening telkens vanuit een ander oogpunt en met een andere techniek maakt dan is het geen saaie herhaal oefening meer. Ook ben je direct bezig met het vormen van een compositie, omdat de 6 tekeningen op 1 vel getekend worden. Groter of kleiner, dat maakt niet uit. Ik vind het zelf steeds weer een verassing wat er ontstaat uit deze opdracht.

De olifant in potlood is de eerste tekening en dat kan je zien ook. Deze is wat houteriger dan de anderen. Dat bewijst dat het ook echt werkt om de tekening meerdere keren te tekenen. Het onderwerp gaat "in je vingers" zitten en het gaat steeds makkelijker. 

Omdat hier gekozen is voor een diertje gaat de tekening een soort van verhaaltje vormen als ze er alle 6 op staan. Er zijn veel leermomenten in deze opdracht:

1     Herhaling zorgt er voor dat je het onderwerp beter leert kennen, vooral de           verhoudingen.

2     De verschillende technieken worden verkent. 
       1 potlood
       2 houtskool
       3 pastelkrijt
       4 Oost-Indische inkt
       5 kleurpotlood
       6 Conté    

3     Je werkt met licht en schaduw en dat moet in de verschillende technieken anders           opgelost worden.

4     Je bent bezig met het opzetten van een compositie.

Op maandag 16 januari 2023 start een nieuwe serie tekenlessen.

Wil je (weer) gaan tekenen en schilderen in het nieuwe jaar?
Je bent van harte welkom in mijn tekenlessen bij het Atelier in de Kunstgarage in Naaldwijk. We gaan werken met verschillende materialen om uit te zoeken wat het best bij jou past. Potloden, houtskool, pastelkrijt, Oost-Indische inkt, conté aquarelpotloden etc.. en ook de onderwerpen zijn heel verschillend, soms werken we naar een opstelling die voor ons staat, maar ook het tekenen naar foto's gaan we oefenen. Als je denkt "maar ik kan helemaal niet tekenen" dan zou ik zeker komen! Er zijn zoveel leuke technieken en onderwerpen om te leren.

voor aanmelden klik HIER 

 

eigen werk Marja Ouwerling

gemaakt door een cursist

Eigen werk Marja Ouwerling

gemaakt door een cursist portrettekenen

Expositie "Pakje Kunst"in de hofboerderij in Wateringen.

Op 26 november is deze expositie met werken van de  kunstenaars die aan het project "Pakje Kunst " meewerken geopent. Het was een druk bezochte middag en er zijn veel pakjes uit de automaat getrokken! Dankjewel Martineke Hollander voor de organisatie!!

Er zijn ook kunstkaarten van verschillende kunstenaars te koop.

De expositie wordt gehouden in de Hofboerderij, Hoflaan 1 in Wateringen. 

De automaat staat in de hal.

De expositie is ieder weekend geopend van 13.30 uur – 16.30 uur. Van mij hangen er 2 werken uit de serie "FLowers On Water" in de expositie.

Iedere dag dat de expositie open is zijn er een of 2 kunstenaars aanwezig.

Ik zal zelf op 17 december aanwezig zijn bij de expositie.

Na een heerlijk lange vakantie een drukke septembermaand

We zijn er bijna 7 hele weken tussenuit geweest met ons oude campertje. Hij heeft ons overal gebracht met gelukkig weinig mankementen.

Herboristenbal in het Westlands museum

 

Een avond vol groen, kunst en cultuur in onze historische tuin

Datum: 10 jun 2022

Groei & Bloei Westland organiseert vanwege haar 70-jarig bestaan een Herboristenbal, met de historische tuin van het museum als toneel. De toegang is gratis. Dit bal is een avondvullend, feestelijk programma met als hoofdrol: Groen in de breedste zin van het woord. Maar kunst en cultuur zijn ook belangrijke onderdelen van het programma. Tijdens deze avond worden vele groengerelateerde onderwerpen belicht middels het verstrekken van informatie en door heel veel presentaties, demonstraties en workshops. 

 

Op deze avond mag ik in een kas mini workshops voor alle leeftijden begeleiden. We gaan met houtskool een vel papier vol kleuren zodat we een egaal grijs/zwart oppervlak hebben. Daarna gaan we met een kneedgum daarin tekenen. Je kan met het kneedgum tekenen of stempelen en allerlei andere bewegingen maken om bloembladeren en andere vormen te laten ontstaan. Ik leg het uit, doe het voor en dan mag jij.....

Kunstroute Benoordenhout

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli 2022 wordt voor de 8e keer de Kunstroute Benoordenhout gehouden. Op die dagen kunt u van 12.00 tot 17.00 uur een bezoek brengen aan 22 ateliers en andere locaties in onze wijk om een grote diversiteit aan kunst te bekijken. Er doen dit jaar 42 kunstenaars mee, die u graag ontvangen en kunnen vertellen over hun werk.

Er is een plattegrond waarop alle locaties staan waar de kunstenaars zich presenteren.
Deze folder kunt u ook hier downloaden.

 

In de beeldhouwwerkplaats van Agnes Esenbrink mag ik mijn schilderijen uit de serie "FLowers On Water" exposeren. Ik neem ook een aantal van mijn pastel schilderijen mee. 

De prachtige beelden van Agnes Esenbrink, Frank Durand, Berry Kramer en Frits van Tol zijn de basis van de expositie op dit  adres. De beeldhouwwerkplaats

The colourfield performance 2021  

In oktober is mijn schilderij weer naar Kwintsheul gekomen. Er waren liefhebbers om het te kopen, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan, het is dus nog te koop. Het staat nu op mijn veranda. Heerlijk warme kleuren om naar te kijken in deze grauwe winterperiode.

 

Op 29 april mocht ik mijn schilderij maken bij de Colourfield performance in Elst. In het prachtige park Lingezegen. We zijn al weer bijna 4 maanden verder en het totale kunstwerk nadert zijn voltooïng. Ik hoop dat het lukt om er nog een keertje te gaan kijken als alle werken beschilderd zijn. Er is een uitkijktoren opgebouwd om het schouwspel van bovenaf te kunnen bekijken. En dan daarna tussen de werken doorlopen en fantaseren welke ik zelf zou willen hebben.

 

Mijn schilderij is ca 1.20 bij 1.20 cm en gemaakt met acrylverf. Het onderwerp met de bijen heb ik gekozen omdat we de bijen zo keihard nodig hebben voor de bestuiving van allerlei bloemen en zo voor het behoud van de bio diversiteit zorgen. De bijen vliegen rond het fluitekruid. Alle slootkanten in mijn jeugd stonden daar vol mee. Goede herinneringen.....

Het schilderij is te koop en te bezichtigen to 1 oktober 2021 bij the colourfield performance in Elst. 

Hoe kom ik aan mijn logo?

Mijn logo is ontstaan uit mijn initialen en de wens om een stempeltje in chinees speksteen te snijden.  Mijn initialen zijn MOS Marja Ouwerling van Schie. In het logo is een gestileerd mimosa takje verwerkt.

De verklaring daar voor is MI = ik, MOS =mijn initialen en  A =ben. Ik vind het een prachtig logo, het is uniek, en ik ben er al jaren tevreden mee. Voor deze website heb ik er voor gekozen om het nog meer te gaan gebruiken en ik heb me ingespannen om het  logo op meerdere manieren bruikbaar te maken. Ik hoop dat het voor het favicon ook gaat lukken!. Yess!! het is gelukt.

De nieuwe website ging op 15-07-2021 online!

Na heel veel foto's uitzoeken, teksten schrijven en redigeren is mijn nieuwe website online. Ik heb wat mensen uitgenodigd om uit te proberen of alles logisch werkt en duidelijk is qua tekst. De webwinkel werkt jammer genoeg nog niet. De betaalmethodes moeten nog ingesteld worden. Als er een werk is waar u informatie over wilt dan kunt u me een berichtje sturen. Ik zal dan op korte termijn reageren.

Lees meer »

Een wandeling door Solleveld

Meestal wordt een schilderij van het bos gemaakt vanaf enige afstand met een enkele boom of struik als focuspunt. Dat vond ik in dit geval te makkelijk, te gladjes. Ik wilde mezelf uitdagen met een meer realistische blik op het bos. Chaos net als in het dagelijks leven. Chaotisch en toch mooi!

Lees meer »