over Marja Ouwerling

 

Ik ben Marja Ouwerling, ik woon in gemeente Westland, het kassen gebied in Zuid-Holland. Mijn vader was tuinder en heeft me zijn liefde voor de natuur meegegeven. Al heel jong begon ik te tekenen en schilderen. Nu ben ik kunstenaar, kunstvakdocent, coach en ik begeleid VTS gesprekken.
Op deze website vindt je de schilderijen die ik met veel liefde en aandacht gemaakt heb. Bij een aantal staat de prijs en mocht je vragen hebben gebruik dan het contactformulier voor info. Verder vindt je via het menu de lessen en workshops die ik geef in tekenen en schilderen.


Mijn eerste baan was plateelschilderes bij Royal Delft. Ik heb van veel kunstenaars les gehad en uiteindelijk heb ik mijn eigen stijl gevonden. 
De opleiding aan de kleine TIKI in Breda, een opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach, heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.  Die opleiding heeft me meer inzicht in mezelf gegeven. Hierdoor kon ik het realistisch werken los laten en meer naar mijn gevoel gaan werken.  

De serie “Flowers On Water”, zijn bloemstillevens in acrylverf met veel fantasie, patronen en doodle motieven. Hierin komt de persoonlijke stijl naar voren. Sandrine Pelissier heeft me geïnspireerd tot deze fantasievolle manier van werken. 

In het leven begint het nooit met een leeg doek, het verleden en het heden staan er al op en dikwijls is dat chaos. Iedereen heeft zijn eigen tegenslagen in het leven. Je zult het moeten doen met dat wat er al is.  Mijn serie “Flowers On Water” is ontstaan vanuit dat idee. Eerst is er chaos van kleur, vlekken en vegen. Door daar met negative painting mee aan de slag te gaan komen er fantasierijke bloemstillevens tevoorschijn. De mooiste vlekken laat ik staan, daar maak ik bloemen van en over de rest schilder ik een transparante laag witte verf. De chaos is dan niet weg, maar ik hebt het hanteerbaar gemaakt. Daarna ga ik het schilderij verder uitwerken met mijn eigen lijnen en patronen tot een resultaat waar harmonie in zit.
Ik hoop je met mijn werk te inspireren om je eigen creativiteit aan te boren, en orde aan te brengen in jouw chaos. Ik ben er van overtuigd dat iedereen creatief is. Geef jezelf de ruimte om dat te ontdekken! Kijk eens bij mijn workshops en lessen er zit vast iets voor je bij.

 

Pastelkrijt is mijn andere favoriete materiaal om mee te werken. Ik werk in een losse stijl in lagen over elkaar. Ik probeer de juiste sfeer neer te zetten door treffende kleuren te gebruiken en goed op compositie en tonaliteit te letten. Wat ik wil overbrengen is liefde voor de natuur en de zorg voor moeder aarde, zodat de volgende generaties er net zo veel plezier aan kunnen beleven.

 

Schilderlessen op de Bernadetteschool e.a.

Ik heb de technieken voor de "FLowers On Water" uitgewerkt in een lesconcept. Die lessen geef ik aan mensen van alle leeftijden. Op de Bernadetteschool  in Naaldwijk geef ik nu al weer drie jaar les op project basis. En via Westland Cultuurweb gaf ik al vele lesprojecten in verschillende verzorgingstehuizen, ik geef les bij creatief centrum 't Atelier, in het Westlands museum, bij Carma en in losse workshops. De meeste leerlingen zijn verbaasd over hun eigen kunnen in deze lessen en vinden het jammer als de les is afgelopen.

 

Het begeleiden van VTS gesprekken

VTS biedt ondersteuning in het menselijke proces van telkens weer verbinding maken met onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Het is een Invulling van de levensbehoefte om als gelijke, als medemens gezien en behandeld te worden.

Alleen door de ander te bekijken vanuit een onbevooroordeelde, onzelfzuchtige liefdevolle blik verschijnt deze aan ons voor wat die werkelijk is: niet als verlengstuk van onszelf, maar als een op zichzelf staand iemand, een (mede)mens.

VTS staat voor Virtual thinking strategies en is ontwikkeld in het Moma museum in New York. VTS is een leermethode met open vragen over kunst, waarbij vaardigheden als waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid verbeteren door middel van geleide groepsdiscussies. De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon. Voor meer informatie kunt u op de Website van VTS Nederland kijken.