Ik ben Marja Ouwerling, ik woon in gemeente Westland, het kassen gebied in Zuid-Holland. Mijn vader was een tuinder en heeft me zijn liefde voor alles wat groeit en bloeit meegegeven. Het tekenen en schilderen zat er al vroeg in. Nu ben ik kunstenaar, kunstvakdocent en coach. 


Mijn eerste baan was plateelschilderes bij Royal Delft. Ik heb van veel kunstenaars les gehad en uiteindelijk heb ik mijn eigen stijl gevonden. 

De opleiding aan de kleine TIKI in Breda, een opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach, heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.  Die opleiding heeft me meer inzicht in mezelf gegeven. Hierdoor kon ik het realistisch werken los laten en meer naar mijn gevoel gaan werken.

Vooral in de serie “Flowers On Water”, dat zijn bloemstillevens met veel fantasie, patronen en motiefjes, komt deze persoonlijke stijl naar voren. Sandrine Pelissier heeft me geïnspireerd tot deze fantasievolle manier van werken. Op een reis door Canada heb ik Sandrine ontmoet en heb haar atelier en expositie gezien. Die ervaring gaf me het gevoel op het juiste pad te zijn.

Bij de schilderijen in de serie "FLowers On Water" is de eerste stap het vol schilderen van het schilderij met verschillende kleuren. Daar ga ik dan met water op spatten en met een doek op deppen. Het resultaat is een abstracte ondergrond voor mijn schilderij. Daar moet ik dan mee verder.....  ik kan de vlekken als uitgangspunt voor mijn bloemen en takken gebruiken. Die ondergrond is wat het is. De kunst is te accepteren dat dit je uitgangspunt is, zonder al te veel nadenken over hoe het allemaal anders had gekund. Net als in het gewone dagelijkse leven zijn er dingen die al vast staan en daar moet je dan het beste van zien te maken. 

 

Ik heb de technieken voor de "FLowers On Water" uitgewerkt in een lesconcept. Die lessen geef ik aan mensen van alle leeftijden. Op basisscholen in verzorgings tehuizen, bij een creativiteits centrum en in losse workshops. De meeste leerlingen zijn verbaasd over hun eigen kunnen in deze lessen en vinden het jammer als de les is afgelopen.

 

Voor de patronen en motieven haal ik inspiratie uit de oude culturen van Japan, Griekenland, Frankrijk en ook Keltische motieven zijn erg interessant.
Mijn schilderen is constant in ontwikkeling. Ik ben nu aan het experimenteren met een rustiger kleurenpalet en variaties op de compositie.

 

Ik ben ook gek op pastelkrijt en schilderen in de buitenlucht “plein air”. Ik werk in een losse stijl in lagen over elkaar. Ik probeer de juiste sfeer neer te zetten door treffende kleuren te gebruiken en goed op compositie en tonaliteit te letten.  Dat is belangrijk voor de beleving van het werk. Wat ik wil overbrengen is liefde voor de natuur en de zorg voor moeder aarde, zodat de volgende generaties met net zoveel plezier kunnen leven als ik dat doe.