over Marja Ouwerling

 

Marja Ouwerling is kunstenaar, coach en begeleider van VTS gesprekken. Haar achtergrond als de dochter van een tuinder heeft haar liefde voor de natuur gevormd. Op deze website kan je haar met passie gemaakte schilderijen bewonderen. De schilderijen zijn te koop en Marja biedt vanuit haar bedrijf, Studio Mimosa, lessen en workshops aan in tekenen en schilderen. Deze lessen zijn te vinden in het menu.

Mochten er vragen zijn dan zal ze die graag beantwoorden als je een mail via het contact formulier stuurt.

Haar carrière begon bij de Porceleijne fles in Delft als plateelschilderes en later als etaleur en ontwerper van etalage materialen. Ze heeft van vele kunstenaars les gehad en deed de opleiding aan de kleine Tiki in Breda tot kunstzinnig dynamisch coach.

In de serie “Flowers On Water” heeft Marja het puur realistisch schilderen wat los gelaten. Deze bloemstillevens zijn ontwikkeld na de ontmoeting met kunstenares Sandrine Pelissier in Vancouver Canada. Marja heeft zich verdiept in het schilderen met de negatieve ruimte. Het schilderdoek is hierbij eerst gevuld met allerlei vegen, vlekken en motieven in acrylverf. De filosofie hierachter is dat het leven nooit begint met een leeg doek. Het verleden en het heden staan er al op! Vaak in chaos. Iedereen heeft zo zijn eigen tegenslagen in het leven en zal het moeten doen met dat wat er al is.

De schilderijen in de technieken van de serie “Flowers On Water” zijn vanuit dat idee ontstaan. Eerst is er chaos van kleur, vlekken en vegen. Door hier met negative painting mee aan de slag te gaan ontstaan er fantasierijke bloemstillevens. De mooiste vlekken blijven staan en worden bloemen, terwijl de rest wordt bedekt met een transparante laag witte verf. De chaos verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel hanteerbaar. Daarna wordt het schilderij verder uitgewerkt met lijnen en patronen in acryl inkt. Het resultaat is een harmonieuze compositie.

Naast het werk met acrylverf werkt Marja ook graag met pastelkrijt. Ze hanteert een losse stijl waarbij ze de juiste sfeer probeert neer te zetten in de landschappen. Ze werkt regelmatig buiten in de natuur en plein air.

Marja is lid van kunstenaars collectief WIT in gemeente Westland.

 

Schilderlessen op de Bernadetteschool e.a.

Ik heb de technieken voor de "FLowers On Water" uitgewerkt in een lesconcept. Die lessen geef ik aan mensen van alle leeftijden. Op de Bernadetteschool  in Naaldwijk geef ik nu al weer drie jaar les op project basis. En via Westland Cultuurweb gaf ik al vele lesprojecten in verschillende verzorgingstehuizen, ik geef les bij creatief centrum 't Atelier, in het Westlands museum, bij Carma en in losse workshops. De meeste leerlingen zijn verbaasd over hun eigen kunnen in deze lessen en vinden het jammer als de les is afgelopen.

 

Het begeleiden van VTS gesprekken

VTS biedt ondersteuning in het menselijke proces van telkens weer verbinding maken met onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Het is een Invulling van de levensbehoefte om als gelijke, als medemens gezien en behandeld te worden.

Alleen door de ander te bekijken vanuit een onbevooroordeelde, onzelfzuchtige liefdevolle blik verschijnt deze aan ons voor wat die werkelijk is: niet als verlengstuk van onszelf, maar als een op zichzelf staand iemand, een (mede)mens.

VTS staat voor Virtual thinking strategies en is ontwikkeld in het Moma museum in New York. VTS is een leermethode met open vragen over kunst, waarbij vaardigheden als waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid verbeteren door middel van geleide groepsdiscussies. De gespreksleider is geen bron van kennis maar faciliteert het gesprek volgens een vast patroon. Voor meer informatie kunt u op de Website van VTS Nederland kijken.