Workshops en lessen

Hier staan de lessen en workshops die op de planning staan. Zodra er nieuwe lessen definitief zijn zal ik het hier melden en ook in de nieuwsbrief die binnenkort weer verstuurd zal worden. HIER kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief gebruik a.u.b. het contact formulier.

Workshop "FLowers On Water" 

We gaan een dag heerlijk tekenen en schilderen om een prachtig schilderij te maken. Denk nou niet dat kan ik toch niet, want met de stap voor stap methode van Marja Ouwerling lukt het iedereen! We leren omgaan met potlood, acrylverf, penselen, een kroontjespen, acryl inkt en acryl stiften.
We gaan de negatieve ruimte schilderen Marja gaat uitleggen wat dat betekent, het is niet moeilijk en de resultaten zijn erg mooi.

Wanneer:         Zaterdag 18 mei  10:00 tot 15:00u
Waar:                Lindehove 22 2295RK Kwintsheul
                           (eigen atelier)
Wie:                   Docent Marja Ouwerling                                               
kosten:              € 55.= p.p. Inclusief materialen en lunch
Inschrijven:          link 

max 6 deelnemers


't Atelier tekenlessen. Link

't Atelier Workshops FLowers On Water. Link

VU Schilderlessen in de Lier en 's Gravenzande. Link

Vitis Welzijn schilderlessen voor 55plus.
Voor deze lessen vind u in het onderstaande blok de info.

Westlands museum workshops. Deze gaan in april 2024 weer van start. Zodra de data bekend zijn worden ze hier vermeld.

Is er iets niet duidelijk of heeft u een vraag over de lessen of workshops dan kunt u mij mailen. Link


Schilderlessen via Vitis in 's Gravenzande

Dit is een vervolg op de lesseries van de afgelopen jaren die gestart zijn in Corona tijd. We gaan met een gezellige groep mensen aan de slag met schilderen. Ook de beginners kunnen hier terecht. Ik ken een heleboel manieren om op eenvoudige wijze tot een mooi resultaat te komen. Het gaat echter meer om de weg er naar toe dan om het resultaat. Hoewel dat er dikwijls best mag zijn! Het zijn telkens inspirerende lesuren.

de locatie is                         Dingemans van Kasteeleplein 1

De data zijn                         10 en 24 april, 15 en 22 mei, 5 en 19 juni en 3 juli.

De tijden zijn                       van 10:00u tot 11:30u

De eindexpositie is op       zaterdag 6 juli van 14:00u tot 16:00u.

De kosten zijn                     € 70,= inclusief koffie, thee en materialen

Via deze link komt u bij het inschrijf formulier

 

VTS lessen, begeleiding in gesprekken over kunst. 


Onlangs heb ik een mooi project bij NL training afgerond. Een half jaar lang heb ik bij 2 lesgroepen VTS gesprekken mogen begeleiden.

VTS staat voor Virtual thinking strategies en betekent eigenlijk gewoon hardop kijken naar kunst. De deelnemers krijgen op het digibord een kunstwerk te zien. Daar wordt even rustig naar gekeken en dan gaan we in gesprek. Ik ben in het gesprek niet degene die kennis overbrengt, maar ik vraag de deelnemers wat er gebeurd in de afbeelding. Ik spreek ze aan op de kennis die er al is. Er wordt in eerste instantie benoemd wat ze zien.

Neem bijvoorbeeld de afbeelding hiernaast, een schilderij van Marius van Dokkum. Ze zien een bed en peren. en dan komt er al gauw, Ik zie een familie peren, papa is ziek en hij ligt in het ziekenhuis. Dan wordt onderzocht of de vader of de moeder ziek is en wat er verder in de afbeelding te zien is. Daartoe moet er goed gekeken worden naar wat er aan details te zien is in het schilderij. Als iemand een stelling naar voren brengt vraag ik wat ze zien waardoor ze tot die stelling gekomen zijn. Ik moedig ze aan om goed te onderbouwen.

Ik heb ondervonden dat de deelnemers graag bijdragen aan het gesprek. Ze zitten op de punt van hun stoel en lopen soms naar het digibord om dingen aan te wijzen. Ze gaan af en toe in de eigen taal overleggen wat ze zien en komen dan vaak wel op het Engelse woord. Ik help dan bij de vertaling en schrijf het Nederlandse woord op het gewone schoolbord zodat ze het woord beter leren kennen. 

VTS heeft nog veel meer mogelijkheden voor allerlei verschillende doelgroepen en ik hoop in de toekomst nog veel mooie projecten te mogen begeleiden. Bijvoorbeeld in de strijd tegen eenzaamheid of om mooie gesprekken op te zetten voor mensen met dementie.

Als u interesse heeft kunt u me een berichtje via de contact pagina sturen. U kunt dan op korte termijn en reactie van mij verwachten.

 

Papier scheppen met kinderen

Voor de BSO heb ik een klein project voorbereid met papier scheppen.

 

De materialen heb ik al heel lang in huis. Ik heb zelf papier geschept en het is een mooi maakproces voor kinderen. En eigenlijk ook even lekker kliederen! Ze kunnen van oud papier weer nieuw papier maken. Heel duurzaam. Van het nieuw geschepte papier gaan we mooie dingen maken met gedroogde bloemen, verf, draad, kralen en een tak. Aan het eind van het traject gaan we een expositie houden met de gemaakte kunstwerken.

De afgelopen 3 jaar heb ik veel ervaring in het werken met basisschool kinderen opgebouwd in de schilderprojecten van 120 uur per jaar bij de Bernadetteschool.