Workshops en lessen

Hier staan de lessen en workshops die op de planning staan. Zodra er nieuwe lessen definitief zijn zal ik het hier melden en ook in de nieuwsbrief die binnenkort weer verstuurd zal worden. HIER kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief gebruik a.u.b. het contact formulier.

VTS lessen, begeleiding in gesprekken over kunst. 

Onlangs heb ik een mooi project bij NL training afgerond. Een half jaar lang heb ik bij 2 lesgroepen VTS gesprekken mogen begeleiden.

VTS staat voor Virtual thinking strategies en betekent eigenlijk gewoon hardop kijken naar kunst. De deelnemers krijgen op het digibord een kunstwerk te zien. Daar wordt even rustig naar gekeken en dan gaan we in gesprek. Ik ben in het gesprek niet degene die kennis overbrengt, maar ik vraag de deelnemers wat er gebeurd in de afbeelding. Ik spreek ze aan op de kennis die er al is. Er wordt in eerste instantie benoemd wat ze zien.

Neem bijvoorbeeld de afbeelding hiernaast, een schilderij van Marius van Dokkum. Ze zien een bed en peren. en dan komt er al gauw, Ik zie een familie peren, papa is ziek en hij ligt in het ziekenhuis. Dan wordt onderzocht of de vader of de moeder ziek is en wat er verder in de afbeelding te zien is. Daartoe moet er goed gekeken worden naar wat er aan details te zien is in het schilderij. Als iemand een stelling naar voren brengt vraag ik wat ze zien waardoor ze tot die stelling gekomen zijn. Ik moedig ze aan om goed te onderbouwen.

Ik heb ondervonden dat de deelnemers graag bijdragen aan het gesprek. Ze zitten op de punt van hun stoel en lopen soms naar het digibord om dingen aan te wijzen. Ze gaan af en toe in hun eigen taal overleggen wat ze zien en komen dan vaak wel op het Engelse woord. Ik help ze dan aan de vertaling en schrijf het Nederlandse woord op het gewone schoolbord zodat ze het woord beter leren kennen. 

VTS heeft nog veel meer mogelijkheden voor allerlei verschillende doelgroepen en ik hoop in de toekomst nog veel mooie projecten te mogen begeleiden. Bijvoorbeeld in de strijd tegen eenzaamheid of om mooie gesprekken op te zetten voor mensen met dementie.

Als u interesse heeft kunt u me een berichtje via de contact pagina sturen. U kunt dan op korte termijn en reactie van mij verwachten.

 

Papier scheppen met kinderen

Voor de BSO heb ik een klein project voorbereid met papier scheppen.

 

De materialen heb ik al heel lang in huis. Ik heb zelf papier geschept en het is een mooi maakproces voor kinderen. En eigenlijk ook even lekker kliederen! Ze kunnen van oud papier weer nieuw papier maken. Heel duurzaam. Van het nieuw geschepte papier gaan we mooie dingen maken met gedroogde bloemen, verf, draad, kralen en een tak. Aan het eind van het traject gaan we een expositie houden met de gemaakte kunstwerken.

De afgelopen 3 jaar heb ik veel ervaring in het werken met basisschool kinderen opgebouwd in de schilderprojecten van 120 uur per jaar bij de Bernadetteschool.

Workshop pasteltekenen

Zondagmiddag 2 april van 13:30 tot 16:00 u

In het Westlands museum

Middel Broekweg 154, 2675 KL Honselersdijk
Wat groeit en bloeit er in de museumtuin?
Kosten € 20,= ( met museum jaarkaart €5,= korting)
 
Voor meer info en inschrijven via deze link

In januari 2023 startte een nieuwe serie tekenlessen in "T Atelier in de kunstgarage.

Tekenen en schilderen op de maandag avond  (cursus 16B)

Maandagavond   19:30u tot 21:30u

In de kunstgarage lokaal 2

Aanvang cursus 16B 16 januari 2023

Kosten 16B 12 lessen € 121.= 

Inschrijven via deze link

Kom tekenen met potlood, houtskool, pastelkrijt en andere materialen om er achter te komen wat voor U het beste werkt. U leert kijken op de manier van een tekenaar. U begint met lijnen en vlakken, licht en donker, stillevens, landschappen en een enkel portret.
Eenmaal gevorderd kunt u zelf een onderwerp kiezen, dat u in eigen tempo gaat uitwerken. U krijgt goede begeleiding bij de problemen die u al tekenend tegen komt.. Er is goed oefenmateriaal  voor de eerste les aanwezig en u krijgt advies welke materialen u het best aan kan schaffen.

"Flowers On Water" / "Birds On Water"

op zaterdag 4 februari 2023

van 10:00 u. tot 15:00 u.

In 't Atelier in de kunstgarage

Zuideinde 8

2671MH Naaldwijk

Lunch en materialen inbegrepen

Kosten € 48.= p.p. opgeven via deze link 

We gaan een dag heerlijk tekenen en schilderen om een prachtig schilderij te maken. Kies tussen een bloemstilleven of watervogels.

Denk nou niet dat kan ik toch niet, want met de stap voor stap methode van Marja Ouwerling lukt het iedereen!

We leren omgaan met potlood, acrylverf, penselen, een kroontjespen, acryl inkt en acryl stiften.

We gaan de negatieve ruimte schilderen Marja gaat uitleggen wat dat betekent, het is niet moeilijk en de resultaten zijn erg mooi.